1 Mayıs’ın tarihi mücadelesi: Türkiye’de sendikalar alanlara iniyor

1 Mayıs: Emek ve İşçi Bayramı Dünya Çapında Kutlanıyor

İşçilerin günlük çalışma süresinin 8 saate düşürülmesi talebiyle 1856’da başlayan mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor.

Avustralya’nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri, yoğun çalışma süresinin azaltılması talebiyle iş bırakarak 1856’da başlattıkları mücadele ile tarihe damgasını vurdu. ABD’deki işçilerin de 1884’te günlük çalışma saatlerinin azaltılması için talepleri, 1886’da küresel bir boyuta ulaştı. Bu mücadele sonucunda, 1 Mayıs tüm dünyada emekçilerin ortak bayramı ilan edildi.

1923 yılında ilk kez resmi olarak Türkiye’de kutlanmaya başlanan 1 Mayıs, 1977’de Taksim Meydanı’nda yaşanan olaylar sonucu bayram olmaktan çıkarıldı. Ancak, 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek kutlamalarına devam edildi.

Sendikaların Kutlama Programları

1 Mayıs’ı farklı şehirlerde kutlayacak olan sendikalar, çalışma hayatının sorunlarına dikkat çekecek. TÜRK-İŞ, İstanbul Kartal Meydanı’nda gelir vergisi gibi konuları gündeme getirirken, HAK-İŞ Rize’de ÇAYKUR işçileriyle dayanışma içinde olacak.

DİSK ve KESK ise İstanbul Kadıköy’de bir araya gelirken, Memur-Sen Anıtpark’ta, Türkiye Kamu-Sen ise Kolej Meydanı’nda program düzenleyecek.

Türkiye’deki Sendikalı İşçi Oranı

Türkiye’de 16 milyon 864 bin 733 işçiden 2 milyon 524 bin 547’si sendika üyesi. Buna göre işçilerde sendikalaşma oranı yüzde 14,97 seviyesinde bulunuyor. Türk Metal Sendikası, 293 bin 829 üyeyle en fazla üyeye sahip işçi sendikası konumunda.

Related Posts

Trump, Musk’ı tehdit etti: Tesla hisseleri çakıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Elon Musk’a yönelik sınır dışı tehdidi, Tesla hisselerinin sert düşmesine neden oldu. Hisselerde açılışta yüzde 6’yı aşkın düşüş yaşandı.

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Işıkhan, işsizlik verilerini değerlendirdi: İstihdam sayısı 100 bin kişi artarak 32 milyon 519 bin kişiye ulaştı

Bakan Işıkhan, işsizlik verilerini değerlendirdi: İstihdam sayısı 100 bin kişi artarak 32 milyon 519 bin kişiye ulaştı

Kritik hafta: Altın için perşembe alarmı!

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Ekol TV’de Oylum Talu’nun sunduğu programa konuk olarak, altın fiyatlarındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Jeopolitik risklerin azalması, ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşaması ve Fed’in faiz indirimine dair …

Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu kapsamında 80 ülkeden, 38 Bakan, 17 Bakan Yardımcısı, 30’dan fazla kuruluşun İstanbul’da bir araya geldiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye-Fas, Türkiye-İspanya, Türkiye-Moritanya, Türkiye-Suriye, Türkiye-Kamboçya, Türkiye-Karadağ ve Türkiye-Liberya arasında da birçok anlaşma ve mutabakat zaptını bu süreçte imzaladık.” dedi.

Türkiye’yi ‘ticaret omurgası’haline getirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un deniz yoluna göre iki kat daha hızlı, hava yoluna göre de dört kat daha ekonomik olduğunu belirterek, “Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor” dedi.