Japonya gençlerin internet kullanımını kısıtlamayı tartışıyor

Sosyal Medya Bağımlılığı Çocukları Suça İtiyor

Günümüzde giderek daha küçük yaştaki gençler arasında sosyal medya bağımlılığı ve bilmeden suça karışmaları ciddi bir sorun haline geliyor.

Avustralya hükümeti geçtiğimiz Kasım ayında 16 yaş ve altı çocuklara sosyal medya yasağı getirmesiyle bu konu daha da alevlendi. Bunun üzerine diğer gelişmiş ülkelerde de internet içeriğinin sınırlandırılması konuşulmaya başlandı.

Örneğin Norveç, 15 yaşın altındakilere sosyal medyayı tamamen yasaklamayı düşünüyor. Bu konuda tartışmaların yaşandığı ülkelerden biri de Japonya.

Türkiye’den bir grup milletvekili ise Japonya ve Avrupa’daki uygulamaları yerinde görmek üzere bu bölgeleri ziyaret etmeye hazırlanıyorlar.

Avustralya’daki 16 Yaş Altı Sosyal Medya Yasası

Avustralya hükümeti, tartışmalı yasağın temel amacının gelişme çağındaki çocukları zararlı içeriklerden korumak olduğunu savunuyor. Buna göre TikTok, Twitter (X olarak da bilinir), Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarına hesap açmak isteyen 16 yaşından küçük kullanıcıların yaşını doğrulamaları gerekiyor. Aksi takdirde yüksek cezalarla karşı karşıya kalabilirler.

Yasa sadece YouTube’daki eğitim amaçlı videoları ve WhatsApp mesajlaşma uygulamasını aile bireyleriyle iletişim için muaf tutuyor.

Japonya’da Sosyal Medya ve Internet Politikası

Japonya’da yapılan araştırmalar, 16 yaşındaki gençlerin günde ortalama 6 saat 22 dakikalarını internette geçirdiğini ortaya koyuyor. Bu yaş grubundaki gençlerin yüzde 20’si bu süreyi yedi saatten fazla harcıyor.

Ülkede zararlı siteleri filtrelemek için temel bir plan bulunmakla birlikte, küçük yaş gruplarındaki kullanıcıların sadece yüzde 40’ı bu filtreleri cihazlarında kullanıyor.

Japonya’da sosyal medyayı düzenleyen özel yasalar henüz bulunmamakla birlikte, gençleri internetin zararlarından korumaya yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Sosyal Medya ve Suç İlişkisi

Gençler arasında sosyal medya kullanımının artmasıyla Japonya’da özel bir suç türü ortaya çıktı: Yami baito (yasadışı yarı-zamanlı çalışma).

İnternet üzerinde hızlı para kazanma vaadinde bulunan ve genellikle yasadışı işler ve dolandırıcılık faaliyetlerinden oluşan reklamlar çocukları suça teşvik ediyor.

Araştırmalar, her beş ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinden birinin internette yabancılarla iletişim kurduğunu gösteriyor. Bu durum, çocukların güvenliğini tehlikeye atıyor.

Ailelerin Görüşleri Ayrılıyor

Japon aileler arasında sosyal medyanın zararlı olduğunu düşünenlerle hayatın ayrılmaz bir parçası ve eğitim aracı olduğunu savunanlar arasında bir bölünme var.

Bazı aileler düzenlemelerin yapılmasını isterken, diğerleri sınırlamaların anne-babanın sorumluluğunda olması gerektiğini savunuyor.

Uzmanlar ise sosyal medyanın öğrenmeyi zorlaştırabileceğini kabul ederken, çocuklara düşünme ve iletişim becerileri kazandırabileceğini savunuyorlar.

Meslektaşları gibi, Eğitim Metodolojileri Uzmanı Profesör Daisuke Fujiwara da yasal düzenlemelerin çocukların hakları gözetilerek yapılması gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

TÜSİAD yöneticileri hakim karşısına çıkacak

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, yaptıkları konuşmalarda “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla yarın hâkim karşısına çıkacak. Duruşma, İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde sabah saatlerinde başlayacak.

DEM Parti ziyaretlere devam ediyor: Saadet Partisi’nden görüşme sonrası açıklama

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları ile DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli’yi ağırladı. Ziyarete ilişkin Saadet Partisi’nden yapılan açıklamada, “Süreç, TBMM bünyesinde bütün partilerin eşit ve adil bir şekilde temsil edildiği bir zeminde yürütülmelidir. Saadet Partisi, akan kanın durmasına, şiddetin son bulmasına, yaşanabilir bir Türkiye’nin inşasına yönelik her türlü çabayı desteklemiş ve desteklemeye devam edecektir” denildi.

Eski ABD Başkanı Joe Biden’ın ne kadar ömrü kaldı: Doktorlar açıkladı

ABD merkezli The New York Times gazetesine eski ABD Başkanı Joe Biden’ın ne kadar ömrü kaldığına dair değerlendirmede bulunan Duke Üniversitesi’nde prostat kanseri uzmanı Dr. Judd Moul, prostat kanseri kemiğe sıçrayan erkeklerin güncel tedavi …

ABD Yüksek Mahkemesinden Trump yönetiminin sınır dışı işlemlerine sınırlama

ABD Yüksek Mahkemesinden Trump yönetiminin sınır dışı işlemlerine sınırlama

Ukrayna’dan Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı’na ilişkin açıklama

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılan Rusya-Ukrayna barış müzakerelerinin ardından liderler düzeyinde bir toplantının organize edilmesi gerektiğini, Ukrayna’nın bir sonraki adımının bu olacağını belirtti.

Filistinlilerin büyük felaketi : ‘Nekbe’

İsrail’in 15 Mayıs 1948’de kuruluşunu ilan etmesinin ardından yaklaşık 750 bin Filistinli topraklarından zorla göç ettirildi. Filistinlilere, toprak kaybı, katliam, köylerinin haritadan silinmesi ve daha birçok acı dolu izler bırakan Büyük Felaket’in üzerinden 77 yıl geçti.