Yükseköğretim Kurulu, Tarımda Dijital Dönüşümü Teşvik Ediyor

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve ön lisans programlarının oluşturulmasını, mevcut programların revize edilmesini ve sektörle iş birliklerinin derinleştirilmesini teşvik ederek, ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini ve küresel rekabet gücünü artırmayı hedeflemekteyiz” dedi.

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre; Kurul ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle tarım sektörünün geleceğinin bilim ve teknolojiyle şekillendirilmesi amacıyla ‘Tarım Teknolojileri Çalıştayı’ düzenlendi. Erol Özvar başkanlığında YÖK’te gerçekleştirilen çalıştaya daha önce yapay zeka ve dijital temelli programların açılması ile sağlıkta dijitalleşme çalıştayında olduğu gibi sektör temsilcileriyle bir araya gelinerek, görüşleri alındı.

‘TARIMSAL ÜRETİM CİDDİ SINAMALARLA KARŞI KARŞIYA’

Özvar, çalıştayın açılış konuşmasında, tarım sektöründe dijital dönüşüm sürecini destekleyecek eğitim modellerinin oluşturulmasını ve istihdam dostu programların yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirterek, “Stratejik bir mesele olan tarımsal üretimin geleceğini belirleyecek en önemli faktörlerden biri, dijital teknolojilerin yaygınlaştırılması ve yenilikçi uygulamaların benimsenmesidir” dedi. Özvar, dijital dönüşümün tarımsal üretimin daha verimli, çevre dostu ve ekonomik olarak sürdürülebilir hale gelmesini sağlamak bakımından bir zorunluluk haline geldiğini ifade ederek, “Yükseköğretim Kurulu olarak, tarım alanında dijital teknolojilere dayalı eğitim programlarının geliştirilmesini, tarımsal üretimde veri temelli karar alma süreçlerinin benimsenmesini ve üniversite-sektör iş birliklerinin güçlendirilmesini önceliklerimiz arasında görmekteyiz” diye konuştu.

‘ÜNİVERSİTELER, TARIMLA İLİŞKİLİ ALANLARDA TEŞVİK EDİLİYOR’

20’nci yüzyıldan itibaren Tarım 3.0’la birlikte tarımsal üretimde bilgisayar programlarının ve robot teknolojilerinin kullanıldığını aktaran Özvar, “Günümüzde artık Tarım 4.0’dan bahsediyoruz. Bu, tarımda akıllı sistemlerin ve akıllı cihazların yoğun bir şekilde kullanılacağı yeni bir dönemdir. Bizler açısından bu yeni dönemi ve geçiş sürecini ıskalamamak hayati önemdedir. Tarımsal üretimi bölgesel kalkınma stratejileriyle daha uyumlu hale getirmek amacıyla Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı çerçevesinde üniversitelerin tarımla ilişkili belirli alanlarda ihtisaslaşmasını teşvik ediyoruz” dedi.

‘İSTİHDAM ODAKLI EĞİTİM POLİTİKALARI DESTEKLENMELİ’

Tarım eğitiminin dijital yetkinlikleri artıran, veri temelli karar alma becerilerini güçlendiren ve teknolojiyi etkin kullanabilen insan kaynağı yetiştirmeye odaklanan bir yapıya kavuşturulmasının önemine işaret eden Özvar, “Tarımda dijital teknolojilere dayalı lisans ve ön lisans programlarının oluşturulmasını, mevcut programların revize edilmesini ve sektörle iş birliklerinin derinleştirilmesini teşvik ederek, ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini ve küresel rekabet gücünü artırmayı hedeflemekteyiz” diye konuştu. Özvar ayrıca tarım sektörünün dijital dönüşüm sürecine uyum sağlamasının, istihdam odaklı eğitim politikalarıyla desteklenmesi ve sektördeki beceri açığının kapatılmasının, 2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında belirlenen temel öncelikler arasında yer aldığını vurguladı.

Haber: Ayşenur DEMİRTAŞ GÜL/ ANKARA,

Related Posts

Vatandaşın ve reel sektörün enflasyon beklentisi belli oldu

Vatandaşın ve reel sektörün enflasyon beklentisi belli oldu

‘Sıkı duruş’ devam enflasyon düşecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bir önceki rapor dönemiyle aynı şekilde, 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Karahan, enflasyon görünümünde kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşu sürdürme mesajı verdi.

SGK’dan ‘hileli boşanma’ya karşı hamle: Aylıklar faiziyle geri alınacak

SGK’dan ‘hileli boşanma’ya karşı hamle: Aylıklar faiziyle geri alınacak

Kamu işçileri en az yüzde 50 zam istiyor

İşçi sendikaları, kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında hükümetin ilk zam teklifini mayıs ayı bitmeden sunmasını istiyor.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (22 Mayıs 2025)

Günün ilk yarısında olumlu bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 28,56 puan ve yüzde 0,3 artışla 9.427,49 puana çıktı. Toplam işlem hacmi 44,1 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,9 …

TÜİK verileri paylaştı: Sektörel güven endekslerinde son durum

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin ‘Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri’ni yayımladı. İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BÜYÜK ARTIŞ TÜİK’in açıkladığı mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre, güven endeksi mayıs ayında bir …