11 Nisan Dünya Parkinson Günü: Hastalık Yönetilebilir, Ama Tedavisi Yok

Dünya Parkinson Günü: Parkinson Hastalığı Yönetilebilir

11 Nisan Dünya Parkinson Günü, toplumda Parkinson hastalığı hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, hastalığı tanımlayan ve adını veren James Parkinson’un doğum günü olarak da kutlanan bu gün, özel açıklamalarla dolu. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Figen Bakıcı, “Parkinson hastalığını ortadan kaldıracak tedavi bulunmasa da yönetmek mümkündür” dedi.

Doç. Dr. Figen Bakıcı, Parkinson hastalığının tarihin eski çağlarından beri bilinen bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın, zamanla yalnızca hareket sistemi değil, birçok sistemi etkileyen bir durum haline geldiğini vurguladı. Nigrostriatal hücrelerin ölümü ve buna bağlı olarak dopamin yetersizliği, hastalığın temelinde yer alırken, genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle hastalığın tetiklendiği söylendi.

Parkinson hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren Bakıcı, hastalığın tanınmasında nöroloji eğitiminin önemine dikkat çekti. Hastaların hareket yavaşlığı, kas sertliği, titreme ve dönüş zorlukları gibi belirtilerle karşılaşabileceğini belirtti. Günümüzde Parkinson hastalığının tanınmasında zorluk yaşanmadığını söyleyen Bakıcı, hastalığın yönetilebilir olduğunu vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / METİN BAŞAR – Sağlık

Related Posts

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya çıkarmayın

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.

En zorlu tedavilerden birini Brezilyalılar çözdü: Tuhaf görünmesine rağmen sonuçları çok başka

İnsanlık tarihi boyunca yanık tedavisi, tıp dünyasının en zorlu alanlarından biri oldu. Bu ihtiyaca çözüm arayan Brezilyalı bilim insanları ise, doğanın sunduğu eşsiz bir kaynaktan ilham aldı: balık derisi.

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.

Z kuşağının yeni seyahat trendi: JOMO!

3.300 katılımcıyla yapılan ankete göre Z kuşağı arasında yeni bir seyahat trendi yükseliyor. Yeni nesil beslenme, egzersiz, yenilenme ve ruh sağlığını bir arada barındıran bütünsel bir tatil konsepti talep ediyor.

Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Mevsimsel belirtilerle karıştırılan bahar alerisi, aslında yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki doğru tanı nasıl konulur, en etkili tedavi yöntemi nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir