Kalehan Enerji’den Karbon Azaltımı Atılımı

Kalehan Enerji, Karbon Salımını Azaltmada Önemli Adım Attı

Kalehan Enerji, karbon salımının azaltılması konusunda önemli bir adım attı. Şirketin Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), International Carbon Registry (ICR) tarafından yapılan validasyon sürecini tamamlayarak sisteme kaydını gerçekleştirdi. Yılda 1,5 TWh temiz enerji üreten santral, her yıl 835 bin tonun üzerinde karbon salımını engelliyor.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı çerçevesinde 2050 yılında karbon emisyonunu sıfırlama çalışmaları, tüm dünyada önemli değişim ve dönüşümleri beraberinde getirirken Türkiye’de de bu konuda çalışmalar sürüyor. Enerji sektöründe, yeni yatırımlarıyla yenilenebilir kaynaklı enerji portföyünü hızla artıran Cengiz Holding’in iştiraki Kalehan Enerji’nin Bingöl, Solhan’da bulunan Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), validasyon süreçlerini tamamlayarak International Carbon Registry (ICR) tarafından sisteme kaydı gerçekleştirildi.

Kalehan Enerji, Karbon Düzenlemeleri ile Küresel Ticarete Yön Veriyor

Kalehan Enerji Genel Müdürü Gültekin Keleş, devam eden karbon düzenlemeleriyle küresel ticaretin yeniden şekilleneceğine dikkat çekerek, “Avrupa’da zorunlu olan karbon azaltımı uygulamaları ülkemizde halihazırda gönüllülük esasına dayanıyor. Biz, dünyadaki dönüşüme daha hızlı adapte olabilmek amacıyla Yukarı Kaleköy Barajı ve HES ile hibrit enerji santrali olan Aşağı Kaleköy Barajımıza ait HES ve güneş enerji santrallerimiz (GES) için ayrı ayrı başvurularımızı gerçekleştirdik. Yukarı Kaleköy Barajı ve HES için validasyon sürecini başarıyla tamamladık. Diğer iki üretim santralimiz için de çok yakında validasyon süreçlerimizi tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Validasyonun ardından ikinci aşamanın verifikasyon süreci olduğunu anlatan Keleş, şöyle devam etti: “Her iki aşama da ayrıntılı denetimlerin yapıldığı çok uzun bir süreç. Bu süreçten başarıyla çıktığımız için çok mutluyuz; emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Mayıs ayında başlatacağımız verifikasyon sürecini ise yılın son çeyreğinde başarıyla tamamlayacağımızı düşünüyoruz. Böylece sera gazı azaltımı yapan etkiye sahip temiz enerji üretimi yaptığımızı, karbon kredisi sertifikamızla tescillemiş olacağız.”

Yukarı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Bingöl’ün Solhan ilçesinde, Murat Nehri üzerinde yer alıyor. 626,85 MW kurulu gücüyle özel sektörün kurduğu en büyük hidroelektrik santral olan tesis, yılda 1,5 TWh temiz elektrik üretiyor. Nisan 2018’den beri faaliyetini sürdüren santral, yılda 835 bin tonun üzerinde karbon emisyonunun önüne geçiyor. Santral, yerel istihdam ve bölgesel kalkınmaya da destek sağlıyor. Yukarı Kaleköy Barajı ve HES’in Uluslararası Büyük Barajlar Komitesi (ICOLD) ve İspanya Büyük Barajlar Komitesi (SPANCOLD) tarafından verilen ‘En İyi Proje’ dalında birincilik ödülü bulunuyor. – İSTANBUL

Related Posts

Trump etkisi: Elektrik araba satışlarını düşürdü

ABD otomobil pazarında elektrikli araçlara olan talep yavaşlama sinyalleri veriyor. Tesla, pazardaki liderliğini sürdürmesine rağmen yılın ilk döneminde satışlarında yaklaşık %13’lük bir gerileme yaşadı. Rivian ise amiral gemisi modelleri olan R1T ve …

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Spot piyasada elektrik fiyatları

Spot piyasada elektrik fiyatları

Trendyol Go satıldı: Teslimatta yeni dönem!

Türkiye teslimat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Trendyol Grubu, Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin Uber Technologies Inc.’e devri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Söz konusu devir işlemi, resmi kurumların onayının ardından …

Avro Bölgesi ekonomisi nisanda sınırlı büyüdü

Avro Bölgesi’nde ekonomik aktivite nisan ayında sınırlı artış gösterdi. Zayıf talep koşulları büyüme hızını sınırladı.

Estonya sanayi üretiminde yüzde 0,5’lik artış

Estonya’nın sanayi üretimi Mart 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,5 arttı. Bu oran, Şubat ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 2,6’lık artışın oldukça gerisinde kaldı. Şubat ayındaki oran, son iki yılın en yüksek seviyesiydi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir