İhracat yükseldi: Türk gıda ürünlerine talepte artış

Türk Gıda Ürünlerine Yurt Dışından Yoğun İlgili!

Türk gıda ürünlerine olan talep, yılın ilk 4 ayında miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış gösterdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, Türkiye bu dönemde 207 ülke ve serbest bölgeye toplamda 4 milyon 333 bin 686 ton hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamul ihraç etti.

Gerçekleşen bu ihracatın karşılığında sektör, 4 milyar 179 milyon 581 bin dolar gelir elde etti. Geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış sağlandı. En büyük ihracat yapan bölge ise Orta Doğu ülkeleri oldu ve 1 milyar 400 milyon 996 bin dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Afrika ikinci sırada 998 milyon 735 bin dolarla yer alırken, Avrupa ise 626 milyon 352 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırayı aldı.

Sektörün ülke bazlı ihracatında ise Irak 647 milyon 582 bin dolarla ilk sırada yer alırken, ABD 266 milyon 534 bin dolarla ikinci, Suriye ise 219 milyon 53 bin dolarla üçüncü oldu.

Suudi Arabistan’a Yapılan İhracatta Büyük Artış!

Geçen yılın aynı dönemine göre en büyük artış Suudi Arabistan’a yapılan ihracatta görüldü. Bu ülkeye yapılan ihracat %63,3’lük bir artışla 158 milyon 490 bin dolara yükseldi. Cezayir’e ise %43,8’lik artışla 161 milyon 548 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Almanya’ya ise %18 artışla 143 milyon 392 bin dolarlık bir ihracat yapıldı.

Türk Gıda Sektörü Kaliteli Ürünleriyle Dikkat Çekiyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, küresel gıda ticaretindeki daralmaya rağmen Türkiye’nin tahıl ihracatının artmasının ürünlerin kalitesiyle ilişkili olduğunu belirtti. Dünya genelinde gıda ticaretinde yaşanan yavaşlamaya dikkat çeken Tiryakioğlu, Türkiye’nin ürün kalitesi sayesinde ihracatının arttığını vurguladı.

Related Posts

Hazine Bakanlığı’ndan Londra’daki yatırımcı toplantılarına ilişkin iddialar hakkında açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek’in geçen hafta Londra’da basına kapalı gerçekleştirdiği yatırımcı toplantılarına ilişkin bir gazetecinin öne sürdüğü iddiaların “tümüyle asılsız” ve “gerçeği yansıtmadığını” bildirdi.

Bakanlıktan aldatıcı reklamlara 125 milyon TL para cezası

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu’nun 15 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirdiği 357 sayılı toplantısında karara bağladığı 65 dosyadan 56’sı mevzuata aykırı bulundu ve bu dosyalar hakkında …

Yemek kartı kullanan çalışanlara iyi haber! Soru işaretlerine karşı net cevap

Danıştay’ın aldığı kararla birlikte şirketlerin çalışanlarına verdiği yemek kartları, marketlerde kullanılmaya devam edecek. Bu karar, yemek yardımlarının aynî niteliğini koruduğunu ve sigorta priminden muaf tutulacağını açıkça belirtiyor. Yemek …

Bu hafta içeride gündem yoğun

20–23 Mayıs haftasında Türkiye ekonomi gündemi hayli yoğun.

Geleceğe açılan teknoloji atölyesi

Yenilikçi bulut teknoloji sağlayıcısı D Tech Cloud ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen workshop kapsamında low-code geliştirme ve yapay zeka destekli bulut teknolojileri ele alındı.

Üç maden ocağında ‘grizu’ tehlikesi

Müfettişlerin ‘riskli’ diyerek inceleme istediği madenler için Enerji Bakanlığı ve TTK
yöneticileri ‘risk yok, üretime devam’ dedi. CHP’li Yavuzyılmaz, ‘Grizu’ tehlikesine dikkat çekti.