Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmad Huraıbat: Kalp Krizi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kalp krizi, tıbbi adıyla miyokard enfarktüsü, kalp kasının bir bölümünün kan akışıyla yeterince oksijen alamaması sonucu hasar görmesi ya da ölmesiyle sonuçlanan ciddi bir tıbbi acil durumdur. Kalp kası, sürekli oksijenle zenginleştirilmiş kana ihtiyaç duyar. Kalbe kan taşıyan koroner arterlerde oluşan ani bir tıkanıklık, kalp krizinin temel nedenidir. Bu tıkanıklık genellikle damar sertliği süreci sonucunda meydana gelir. Dr. Öğr. Üyesi Huraıbat, kalp krizinin risk faktörlerini açıklarken aterosklerozun kalp krizine yol açabileceğini vurguladı.

Risk Faktörleri ve Kalp Krizi

Kalp krizi, dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biri ve belirli risk faktörleri bir araya geldiğinde ortaya çıkar. Sigara ve tütün ürünleri kullanımı, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketimi, kronik stres ve psikolojik faktörler kalp krizi riskini artırır. Ayrıca yaş, cinsiyet, aile öyküsü ve etnik köken gibi değiştirilemez risk faktörleri de kişinin kalp krizi olasılığını etkiler.

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Göğsün ortasında baskı hissi, sol kola ve diğer vücut bölgelerine yayılan ağrı, nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler kalp krizinin tipik belirtileridir. Ancak bazı durumlarda belirtiler kişide farklı şekilde ortaya çıkabilir ve belirsiz olabilir.

Kalp Krizinden Korunma Yolları

Kalp krizinden korunmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma, kilo kontrolü sağlama, tansiyon, şeker ve kolesterol düzeylerini kontrol altında tutma, stres yönetimine dikkat etme kalp krizi riskini azaltabilir. Ayrıca kalp dostu besinler tüketmek, omega-3 zengini balıklar, zeytinyağı, kuruyemişler, tam tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler kalp sağlığını destekleyebilir.

Resim Kaynağı

Related Posts

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar!

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı. Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Bel ağrısı nasıl geçer?

‘’Araştırmalar toplumun en az yüzde 80’inin yaşamlarının bir döneminde bel ağrısından şikayetçi olduğunu gösteriyor’’ diyen Op. Dr. Akkor bu yaygın sorunun nedenlerini ve tedavi
yollarını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.