Organ bağışında yeni dönem: e-Devlet ve e-Nabız’dan yapılabilecek

Organ Bağışında Artık Dijital Başvuru Yapılabilecek

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Hasan Basri Velioğlu, sağlık alanında yapılan düzenlemelerle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.

Uzm. Dr. Velioğlu, 18 yaşını dolduran herkesin ve akıl sağlığı yerinde olan herkesin organ bağışçısı olabileceğini vurgulayarak, bu işlemin gönüllülük esasına dayandığını belirtti. Artık organ bağışında bulunmak isteyenler, geleneksel yöntemlere ek olarak e-Devlet ve e-Nabız üzerinden de başvuruda bulunabilecek.

Velioğlu, “Bağışçılar artık e-Devlet ve e-Nabız üzerinden kolayca organlarını bağışlayabilecekler. Bağışçılar, organları nakledildiğinde hangi yakınlarına bildirilmek istediklerine de karar verebilecek. Ayrıca, organ nakli bekleyen acil hastalardan önce, bağışçıların eş ve birinci derece yakınlarına öncelik verilecek. Bu uygulama toplumsal dayanışmayı artıracak.” şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Velioğlu, Türkiye’nin canlı nakillerde başarılı olduğunu ancak vefat sonrası organ bağışları konusunda dünya ülkeleri arasında geride olduğunu belirtti. Ülkemizde 30 bine yakın kişinin organ nakli beklediğine dikkat çeken Velioğlu, yeni düzenlemelerin umut olacağını ifade etti. Halkın artık organ bağışında bulunmak için e-Devlet ve E-Nabız üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde başvuru yapabileceğini belirtti.

Bunun yanı sıra, tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde tıbbi gerçeklikten uzak ve yanıltıcı içeriklerin yayılmasına karşı bir düzenleme yapıldığını belirten Velioğlu, sağlık kuruluşlarının sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık hizmetlerinin insan hayatını direkt olarak ilgilendiren bir alan olduğunu belirten Velioğlu, halk sağlığını riske atabilecek içeriklere karşı önlem alınacağını ifade etti.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Trabzon’da halk arasında ‘şifalı su’ olarak bilinen ve ağzı yakan tadıyla dikkat çeken mineralli su kaynaklarına ilgi büyük. Ancak uzmanlar, analiz yapılmadan tüketilen bu suların sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor.