SGK’dan yemek kartlarıyla ilgili düzenleme: İşçi ve işvereni nasıl etkileyecek?

SGK Priminden Yemek Kartları Tamamen Muaf!

31 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan SGK 2024/17 sayılı genelgeye göre, yemek kartları SGK priminden tamamen muaf tutuldu.

Bu düzenleme ile yemek kartları, kullanım alanlarında bir değişiklik olmaksızın prim yükümlülüğünden tamamen muaf hale gelirken, sadece nakit yardımlar ve her yerde geçerli kartlarla yapılan yemek yardımlarına 2025 yılında 158 liraya kadar istisna uygulanacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Pluxee Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Koray Bozkurt, SGK tarafından yayınlanan son genelgeyle çalışanlarına yemek kartıyla ayni yardım yapmak isteyen işverenlerin artık prim ödemeyeceğinin kesinleştiğini belirterek, “Danıştay tarafından iptal edilen SGK’nın 2022 tarihli genelgesindeki ayni yemek yardımlarından prim alınmasından yeni genelgeyle vazgeçildi” değerlendirmesinde bulundu.

‘YEMEK YARDIMLARININ ARTMASINDA TEŞVİK OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ’

Bu genelgeyle yerleşik uygulamaya dönüş yapıldığını aktaran Bozkurt, “Bu durumun kesinleşmesinin de çalışanlara yapılan yemek yardımlarının artmasında önemli teşvik olacağını düşünüyoruz. Örneğin, 2025 yılında çalışanına günlük 300 lira tutarında yemek desteğini nakit yerine yemek kartı bakiyesi olarak veren 100 çalışanlı bir firma, 264 lira gelir vergisi istisnasının yanı sıra sınırsız SGK prim istisnası ve yüzde 10 indirilebilir KDV avantajıyla yıllık 3,52 milyon lira tutarında tasarruf sağlayabilir hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

81 İLDE BİNLERCE İŞLETMEDE KULLANILIYOR

Yemek kartlarının hem işveren hem de kamu için avantajının arttığını vurgulayan Bozkurt, yemek kartlarının 81 ilde binlerce küçük işletmede kullanıldığını ve bu işletmelerde ciddi iş hacmi yarattığını dile getirdi.

Ayrıca tüm ödeme süreçleri dijital olduğundan dolayı yemek kartlarının kamu için şeffaf ve geriye dönük, kontrol edilebilir bir sistem sunduğuna işaret eden Bozkurt, “Bu sistem sayesinde Pluxee, KDV’yi işverenden peşinen tahsil edip kullanıcının restoranda harcamasını beklemeden devlete ödüyor. Böylece hem işveren hem de kamu nezdinde nakde göre çok daha avantajlı seçenek oluyor” değerlendirmesini yaptı.

Related Posts

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Işıkhan, işsizlik verilerini değerlendirdi: İstihdam sayısı 100 bin kişi artarak 32 milyon 519 bin kişiye ulaştı

Bakan Işıkhan, işsizlik verilerini değerlendirdi: İstihdam sayısı 100 bin kişi artarak 32 milyon 519 bin kişiye ulaştı

Kritik hafta: Altın için perşembe alarmı!

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Ekol TV’de Oylum Talu’nun sunduğu programa konuk olarak, altın fiyatlarındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Jeopolitik risklerin azalması, ABD-Çin ticaret geriliminin yumuşaması ve Fed’in faiz indirimine dair …

Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu kapsamında 80 ülkeden, 38 Bakan, 17 Bakan Yardımcısı, 30’dan fazla kuruluşun İstanbul’da bir araya geldiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye-Fas, Türkiye-İspanya, Türkiye-Moritanya, Türkiye-Suriye, Türkiye-Kamboçya, Türkiye-Karadağ ve Türkiye-Liberya arasında da birçok anlaşma ve mutabakat zaptını bu süreçte imzaladık.” dedi.

Türkiye’yi ‘ticaret omurgası’haline getirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un deniz yoluna göre iki kat daha hızlı, hava yoluna göre de dört kat daha ekonomik olduğunu belirterek, “Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor” dedi.

Cephede sular duruldu ama borsada dalgalanma bitmiyor

Avrupa borsaları kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,74 değer kaybıyla 536,98 puana geriledi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,46 düşüşle 8.718,75 puana, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,76 gerileyerek 7.558,16 puana, Almanya’da …