Bel ağrısı nasıl geçer?

Bel Ağrısı: Sebepler ve Tedavi Yöntemleri

Bel ağrısı, ağır kaldırma, aşırı egzersiz, kas zayıflığı ve kötü duruş gibi birçok nedenden kaynaklanabilen yaygın bir sağlık sorunudur. Bel ağrılarının kısa süreli olduğu gibi şiddetli ağrıların da olduğuna dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, bu konuda önemli bilgiler verdi.

Bel Tutulması ve Tedavisi

Bel tutulması, soğukta kalmak, uzun süre oturmak veya yanlış pozisyonlarda yatmak gibi durumlarda omurların arkasındaki eklemlerin birbirine kayması sonucu ortaya çıkar. Bel tutulmasının belirgin özellikleri arasında bel bölgesindeki ağrının daha yoğun olması ve bacaklara yayılmaması yer almaktadır. Bu tür durumlarda dinlenme, doğru oturuş pozisyonu ve bel destekleriyle ağrının azaltılması mümkündür. Kayroprakti veya osteopati gibi manuel terapilerle eklem yerine yerleştirme yaparak hastaların hızlı bir şekilde iyileşmesi sağlanabilir.

Bel Fıtığı ve Tedavisi

Bel fıtığı, omurlar arasındaki diskin dışarı doğru taşması sonucu omuriliğe veya sinirlere baskı yapması durumudur. Bel fıtığının bel tutulmasından farkı, ağrının bacağa yayılması ve bazı durumlarda güç kaybı ve uyuşma görülmesidir. Tedavi sürecinde MR çekimi ile belirtilen fıtığın durumu tespit edilmeli ve buna göre tedavi yöntemleri belirlenmelidir.

Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Fizik tedavi, manuel terapiler ve traksiyon gibi yöntemlerle bel fıtığı tedavisi mümkündür. Eğer hastada güç kaybı belirgin bir şekilde varsa veya MR sonuçları ciddi bir durumu işaret ediyorsa ameliyat gerekebilir. Ameliyatın risklerini göz ardı etmeden doğru tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.

Omurilik Kanalı Daralması ve Tedavisi

Omurilik kanalı daralması durumunda yürüme güçlüğü, bacaklarda uyuşukluk ve ağrılar görülebilir. Tedavi süreci hastanın yürüme performansına göre belirlenir. Bel ağrılarının altında yatan sebeplerin doğru teşhis edilmesi ve buna uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi oldukça önemlidir.

Doğru Teşhis Hayati Önem Taşır

Bel ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenler arasında bel fıtığı, bel tutulması, omurilik daralması, kemik erimesi ve tümörler yer alabilir. Her bir durum için doğru teşhisin konulması ve tedavinin buna göre belirlenmesi büyük önem taşır.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Trabzon’da halk arasında ‘şifalı su’ olarak bilinen ve ağzı yakan tadıyla dikkat çeken mineralli su kaynaklarına ilgi büyük. Ancak uzmanlar, analiz yapılmadan tüketilen bu suların sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor