Dünya’ya asteroit çarpmadan önce dinozorlar var mıydı? Yeni bulgular ortaya çıktı

Güncel Haber

Dinozorların yok oluşuyla ilgili uzun süredir süregelen bir tartışma sona eriyor: 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan bir asteroit nedeniyle dinozorlar hala hayatta mıydı, yoksa yok oluş sürecinde miydiler?

Bir araştırmacı ekibi, Kretase dönemi sonundaki kitlesel yok oluştan önce Kuzey Amerika’daki fosil kayıtlarını inceleyerek bu sorulara cevap arıyor. Yapılan yeni analiz, dinozorların asteroit çarpmasından önce oldukça iyi durumda olduklarına dair artan kanıtlara katkı sağlıyor.

İlk bakışta incelenen fosiller, asteroit çarpmasından 9 milyon yıl önce dinozor türlerinin sayısının azaldığını ve asteroit çarpmasından 75 milyon yıl önce zirveye ulaştığını gösteriyor.

4 DİNOZOR AİLESİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae ve Tyrannosauridae gibi dört ana dinozor ailesini detaylı bir şekilde incelediler. Yapılan bilgisayar modellemesi ve fosil kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda bazı tutarsızlıklar ortaya çıktı.

YAŞAM ALANLARI DEĞİŞMEDİ

Modellemeye göre, 18 milyon yıl önce dinozorların yaşadığı alanların büyük ölçüde sabit kaldığı ve bu durumun yaşam alanlarının sabit kalmasını ve yok olma riskinin azalmasını desteklediği düşünülüyor.

O dönemde yeryüzünde meydana gelen jeolojik değişikliklerin, fosil avcılarının gerçek çeşitlilik örüntülerini belirlemesini zorlaştırdığı belirtiliyor.

“DİNOZORLAR YOK OLMAYA MAHKUM DEĞİLDİ”

Araştırmanın yazarlarından biri olan Alfio Alessandro Chiarenza, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu çalışma, dinozorların son Mezozoik fosil kayıtlarındaki azalmayı, biyolojik nedenlerden ziyade jeolojik değişikliklerin etkisiyle açıklıyor. Bu da dinozorların yok olma konusunda kaçınılmaz olmadığını gösteriyor. Eğer asteroit çarpmamış olsaydı, belki de bugün dinozorlarla karşılaşıyor olacaktık.”

Related Posts

Orman yangınlarına yapay zeka kalkanı

Orman yangınlarının yıkıcı etkileri, iklim değişikliğinin artan tehdidiyle birlikte her geçen yıl daha da büyüyor. Ancak bilim dünyasından gelen yeni bir gelişme, bu felaketle mücadelede umut vadediyor. Uluslararası bir araştırma ekibi, orman …

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Dünya Motosurf Şampiyonası Çeşme’de sona erdi

Türkiye’de ilk kez Çeşme’de gerçekleştirilen Dünya Motosurf Şampiyonası tamamlandı. Altınkum Plajı’nda organize edilen şampiyonaya 17 ülkeden 80 sporcu katıldı.

Neuralink’in yeni çipi ‘insanüstü yetenekler’ sağlayabilir

Elon Musk’ın şirketi Neuralink, maymunlarda başarıyla test ettiği yeni beyin implantı Neuralink Blindsight ile sadece görme yetisini geri kazandırmayı değil, aynı zamanda kızılötesi görüş gibi “insanüstü yetenekler” sağlamayı hedefliyor.

Yapay zekâ destekli yeni Siri, 2026 baharına kadar gelmeyebilir

Apple’ın bir yıldan fazla önce duyurduğu ve Siri’ye yapay zeka özellikleri getirecek olan yeni sistemin hala hazır olmadığı belirtiliyor.

70’lerin Atari konsolu santrançta ChatGPT’yi yendi

Bir mühendisin deneyi, OpenAI’nin popüler chatbot’u için şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu ve ChatGPT, satrançta 1970’lerin Atari 2600’üne yenildi.