Esnaf dert yandı… Çevrimiçi komisyon vurgunu

Yiyecek Hizmeti İşletmelerinde Fiyat Artışları Maliyetleri Aşıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı analize göre, yiyecek-içecek hizmeti sunan işletmelerdeki fiyat artışları, maliyetleri geride bırakıyor. Gıda, akaryakıt ve ücret gibi temel maliyet kalemlerindeki yükseliş, sektördeki fiyat artışlarını tam olarak açıklayamıyor.

Sektör temsilcileri ve işletme sahiplerine göre, artan fiyatların arkasındaki nedenler arasında çevrimiçi sipariş platformlarının aldığı yüksek komisyonlar, POS cihazı kullanım maliyetleri, KDV oranları, kira artışları ve sigorta primleri bulunuyor.

İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, 60 işletmenin kapandığını belirterek, sektördeki zorluklara dikkat çekti.

Çevrimiçi Komisyonlar Esnafı Vuruyor

Doğan Kılıç, internet üzerinden verilen siparişlerin ve POS cihazlarının yaygınlaşmasının esnafı olumsuz etkilediğini vurgulayarak, yüksek komisyon oranlarının esnafın kâr etmesini engellediğini söyledi.

Çevrimiçi sipariş sitelerinin %46, POS cihazlarının ise %5 komisyon aldığını belirten Kılıç, bu durumun esnafı zor durumda bıraktığını ifade etti.

Kira Artışları Kontrol Dışı

Kılıç, esnafın karşılaştığı diğer bir sorunun kira artışları olduğunu belirterek, TÜİK’in %60’lık kira artışı sınırına uyulmadığını ve dükkan sahiplerinin yüksek zamlar talep ettiğini aktardı. Bu durumda, esnafın başka yerlere taşınması daha büyük zarara yol açabilir.

Related Posts

TÜİK mayıs ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksini açıkladı

TÜİK, Mayıs 2025 dönemine ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; tarım ürünleri üretici fiyatları mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,23, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 12,56, bir önceki yılın aynı …

Dünya Altın Konseyi: Bankaların rezerv yönetimlerinde etkili olan nedenlenlerin başında faiz oranları geliyor

Dünya Altın Konseyi: Bankaların rezerv yönetimlerinde etkili olan nedenlenlerin başında faiz oranları geliyor

Don felaketi sebze ve meyveyi vurdu, etkisi uzun sürecek

Tarımsal üretimine büyük darbe vuran ve son 30 yılın en büyük afeti olarak kayıtlara geçen zirai don felaketi Meclis’te masaya yatırıldı. Meslek odaları, uzman ve yetiştiricileri dinleyen TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu alınacak tedbirleri …

Yumurta üretiminde yüzde 17.52’lik düşüş! 330 milyon adet…

Yumurta üretimi 6 ayda 330 milyon adet azaldı. TÜİK verilerine göre yumurta üretiminin 6 aydır düştüğü görüldü.

İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırılar İstanbul’u vurdu: Borsanın kazandıran ve kaybettiren hisseleri

Borsa İstanbul’un son işlem gününde patlak veren İran-İsrail gerilimi BİST 100 endeksini de sert bir şekilde etkiledi. Bankacılık ve ulaşım sektörü çökerken savunma sanayi hisseleri yükseldi. İşte Borsa İstanbul’un kazandıran ve kaybettiren hisseleri…

MÜSİAD’dan tüm iş dünyası örgütlerine çağrı: Gelin ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini bu tarihi sorumluluğu birlikte omuzlayalım

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, MÜSİAD Yönetim Kurulu’nun yeni dönem üyeleri ve Türkiye genelindeki 84 şube ve temsilciğin başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Terörsüz Türkiye döneminde Türkiye’nin yeni kalkınma vizyonu masaya yatırıldı. Toplantıda gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Genel Başkan Burhan Özdemir, iş dünyasına ve tüm sivil toplum kuruluşlarına tarihi bir çağrıda bulunarak, bölgenin bir “ihya seferberliği” ile ayağa kaldırılması gerektiğini vurguladı.