Fahiş fiyat uygulayanlar için şikayet alanı genişletildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fahiş Fiyat Artışlarına Tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılın ilk Kabine Toplantısı’ndan sonra ürünlerinde fahiş fiyat artışı uygulayan işletmelere tepki gösterdi ve vatandaşları bu konuyla mücadele etmeleri için “boykot” yapmaya çağırdı.

Piyasada adil rekabetin sağlanması, tüketicilerin korunması ve haksız fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla Türkiye genelinde denetimler devam ederken, vatandaşlar da şikayetlerini çeşitli yollarla ilgili kurumlara iletebilmektedirler.

Ticaret Bakanlığı, piyasa koşullarındaki değişiklikleri, sektörün genel özelliklerini, tüketim alışkanlıklarındaki değişimleri ve tüketici şikayetlerini dikkate alarak denetimlerini gerçekleştirmektedir.

ALO 175 SORUN ÇÖZÜM MERKEZİ

Tüketiciler, Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Alo 175 Hattı’nı arayarak sorunlarını ve şikayetlerini bildirebilir, ayrıca risk taşıyan ürünler hakkında bilgi alabilirler.

Vatandaşlar, söz konusu numarayı arayarak ürün veya hizmetin adını, markasını, modelini, alışveriş tarihini ve yerini, ayrıca fahiş fiyat, ayıplı mal ya da hizmet eksiklikleri gibi sorunları detaylı şekilde belirtebilirler.

ŞİKAYETLER E-DEVLET KANALI İLE DE YAPILABİLİYOR

Tüketiciler, kullanıcı adı ve şifreleriyle e-Devlet sistemine giriş yaparak haksız fiyat artışı veya stokçuluk yaptığını düşündükleri firmalar hakkında da şikayette bulunabilmektedirler.

Tüketiciler, fahiş fiyat artışlarına ilişkin şikayetlerini bulundukları illerdeki ticaret müdürlüklerine giderek başvuruda bulunabilirler. Ayrıca Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi (HFA) mobil uygulaması aracılığıyla da şikayetler oluşturulabilmektedir.

Fahiş fiyat artışlarını bildirmek isteyen vatandaşlar ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de şikayette bulunabilirler.

Öte yandan vergi usulsüzlükleri ve fiyat artışlarıyla ilgili şikayetler Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirilebilmektedir.

YILBAŞI ÖNCESİ DENETİMLER SÜRÜYOR

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, adil, rekabetçi ve istikrarlı bir iç ticaret piyasasının sağlanması yolunda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bolat, “Özellikle asgari ücret zammının açıklanmasıyla birlikte vatandaşların fahiş fiyat artışlarından mağduriyet yaşamaması için yılbaşı öncesinde başlayan denetimlerimizi 81 ilde sıkı bir şekilde sürdürüyoruz. Bu kapsamda vatandaşlarımızın refahını etkileyebilecek her türlü olumsuz duruma karşı önlem alıyoruz.” dedi.

Vatandaşları fahiş fiyat uygulayan işletmeleri bakanlığa bildirmeye çağıran Bolat, cezaların caydırıcılığının artırılması amacıyla fahiş fiyat cezasının üst limitinin 1 milyon liraya, stokçuluk cezasının üst limitinin ise 12 milyon liraya çıkarıldığını belirtti.

Bolat, “Vatandaşlarımızın da fırsatçılara karşı taviz vermeden fahiş fiyat uygulayan işletmeleri boykot etmelerini ve şikayetlerini iletmelerini önemle rica ediyorum.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Bakan Şimşek: Turizm gelirleri cari dengedeki olumlu seyri destekliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek turizm gelirlerine ilişkin sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu.

TZOB Başkanı’ndan şok zirai don açıklaması: ‘Üreticinin elinde yüzde 10 civarında ürün kaldı’

Zirai donun etkisiyle tarım ürünlerinde büyük kayıplar yaşanıyor. TZOB Başkanı, üreticilerin elinde kalan ürün miktarının düşük olduğunu ve donun birçok üründe rekolteyi ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Ayrıca, fiyatlar üzerindeki artışlar ve girdi maliyetlerindeki yükseliş de ekonomiyi zorluyor.

1 Mayıs’ın tarihi mücadelesi: Türkiye’de sendikalar alanlara iniyor

Dünya genelinde emek ve dayanışmanın simgesi haline gelen 1 Mayıs, bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanında kutlanacak. 1856’da Avustralya’da başlayan ve 1889’da işçilerin ortak bayramı ilan edilen 1 Mayıs, Türkiye’de ilk kez 1923’te resmiyet kazandı. Bu yıl TÜRK-İŞ İstanbul’da, HAK-İŞ Rize’de, DİSK ve KESK ise Kadıköy’de alanlara çıkacak. Sendikalaşma oranının yüzde 15’in altında kaldığı ülkede, işçiler yine adaletli bir çalışma düzeni talep edecek.

Türkiye’nin turizm geliri yılın ilk çeyreğinde arttı

Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu.

Asgari ücret beklentilerle belirlenmişti: Bakan Şimşek’ten ‘zırt pırt revize edemeyiz’ sözleri!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti. Ayrıca asgari ücret zammında tahminler etkili olmuştu.

Ekonomik güven endeksi azaldı

Ekonomik güven endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 4,2 azalışla 96,6 değerini aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir