Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye indirdiğini, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıkladı.
Bloomberg’de yer alan habere nazaran; Fitch’in yaptığı değerlendirmede kredi notunun düşürülmesi hakkında şu sözlere yer verildi:
“Artan geriye dönük endeksleme riskleri, liranın ek olarak paha kaybetmesi ve döviz kuru geçişkenliğinin hem sürat hem de büyüklük olarak artması nedeniyle yörünge epey belirsizliğini koruyor. Fitch, süratli kredi büyümesinin suratını azaltmaya yönelik seçici makroihtiyati siyasetlerin, makroekonomik ve finansal istikrara yönelik riskleri azaltmadığını düşünmektedir.”
MERKEZ’İN FAİZİ SABİT TUTMASINA DİKKAT ÇEKTİ
Fitch yayımladığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), süratle yükselen enflasyona, Ukrayna’daki savaşın emtia piyasaları üzerindeki tesirine ve birçok gelişmiş ekonomilerde sıkılaşan para siyasetine karşın siyaset faizini Aralık 2021’den bu yana yüzde 14’te tuttuğuna dikkat çekti.
ENFLASYON 2023’TE YÜZDE 57’YE GERİLEYECEK
Kuruluş, 2022’de yıllık enflasyonun ortalama yüzde 71,4’e yükseleceğini, 2023 yılında ise bu oranın yüzde 57’ye gerileyeceğini duyurdu.
İKTİDARIN ‘HETERODOKS’ SİYASETLERİNE TEPKİ
Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, Türkiye’nin kredi notunun B+’dan B’ye düşürülmesinin akabinde, son periyotta atılan ekonomik adımların işlevsizliğini “beterodox” sözüyle tiye aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin bu yılın başında “Ortodoks siyasetleri bir tarafa koyduk, artık heterodoks siyaset var” kelamlarını sarf etmesinin akabinde geliştirilen siyasetlerin sırf ekonomik çöküşün derinleşmesine sebep olduğunu ima eden Cibre, Türkiye’nin notunun düşürüldüğü düzeye sahip öteki ülkeleri de belirterek durumun vahametini gözler önüne serdi.
TÜRKİYE ARTIK NİJERYA SINIFINDA
Bu nota sahip öbür ülkelerin Bolivya, Kamerun, Kosta Rika, Lesoto, Mongolya ve Nijerya olduğunu vurgulayan Cibre, açıklamasında şu sözlere yer verdi:
“Fitch notumuzu B düzeyine yani “yüksek spekülatif” düzeye indirdi. Bu nota sahip başka ülkeler; Bolivya, Kamerun, Kosta Rika, Lesoto Mongolya Nijerya ve artık Türkiye. Tüm Tebrikler “beterodox” iktisat idaresine…”
NE OLMUŞTU?
Ocak ayında MÜSİAD Genişletilmiş Liderler Toplantısı’na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, burada yaptığı konuşmada, iktisatta ‘heterodoks’ siyasetleri izleyeceklerini belirterek “Ortodoks siyasetleri bir tarafa koyduk, artık heterodoks siyaset var” açıklamasında bulunmuştu.
HETERODOKS SİYASET NEDİR?
Heterodoks iktisat, klasik iktisat olarak anılan ve ekseriyetle neoklasik iktisatla çelişen ya da ötesine geçen, ifşaatçılar tarafından temsil edilen, ana akım iktisadın dışında kabul edilen ekonomik fikir okullarına atıfta bulunur. Bir kesimi olarak neoklasik yahut öteki ortodoks ekonomiyi içerebilen çeşitli ekonomik okulları ve metodolojileri dikkate almak manasına gelir. Heterodoks iktisat, başkaları ortasında kurumsal, sosyalist, Marksist, feminist, ekolojik ve toplumsal iktisat üzere çeşitli başka alışılmışın dışında yaklaşımları söz eder.