James Webb Uzay Teleskobu’nu bekleyen tehlike

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu Kritik Durumda

Astronomlar, James Webb Uzay Teleskobu’nun beklenenden çok daha üstün performans sergilediğini belirtiyorlar. Ancak, teleskobun operasyonları için ayrılan bütçede olası kesintiler, görevin çıktılarının hızını ve kalitesini tehlikeye atabilir.

SpaceNews‘ün aktardığına göre, bu bütçe açığı, görevin etkinliğini 2025 sonbaharına kadar erken bir tarihte azaltabilir.

NASA, James Webb Teleskobu’nun gelecek bütçesi için yaptığı son talepte, görevin operasyonel bütçesini yüzde 20 oranında azaltmayı öneriyor.

Bu durum, Webb Teleskobu Misyon Ofisi başkanı Tom Brown’a göre, teleskobun işleyişini olumsuz yönde etkileyebilir.

4 YILDIR FAALİYETTE

Webb Uzay Teleskobu, bilimsel çalışmalarına Temmuz 2021’de başladı. Webb, evreni kızılötesi ve yakın kızılötesi dalga boylarında görüntüleyerek, 35 yıllık Hubble Uzay Teleskobu’ndan ayrılıyor.

JAMES WEBB NASIL İŞLİYOR?

Hubble, ultraviyole ile yakın kızılötesi arasında görüntü alırken, Webb, tespit edebileceğimiz en eski ışığı görüntüleyebiliyor.

Bu özellik, teleskobun erken evrene ait bireysel yıldızları ve galaksileri görmesini sağlıyor. Webb, aynı anda yalnızca bir hedefi gözlemleyebiliyor ve teleskopta kullanılabilir gözlem süresi sınırlı.

Brown’ın bu ay başlarında yaptığı bir sunuma göre, Webb’in operasyonel maliyetleri 2011 yılında idealist bir şekilde düşük seviyede belirlenmişti. Beklenenden daha yüksek enflasyon oranları ve NASA’nın bütçesinde esneklik eksikliği, Webb’i genel finansman sabit kalsa bile bir bütçe açığıyla karşı karşıya bıraktı.

“OPERASYONUN TÜM YÖNLERİ ETKİLENECEK”

Brown, “Eğer bütçe kesintileri gerçekleşirse, operasyonların her yönü etkilenecektir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ne kadar?

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü Mart 2025 sonu itibarıyla 118 bin 185 megavata yükseldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, kurulu güçte yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı yüzde 60,4’ü, yerli kaynakların oranı ise …

iPhone 17 ile birlikte, iPhone’larda 12 GB RAM dönemi başlıyor

Apple, iPhone 17 serisinde RAM kapasitesini artırmayı planlıyor. iPhone 17 Air, iPhone 17 Pro ve Pro Max modellerinde 12 GB RAM ile çoklu görev performansı ve Apple Intelligence’ın etkinliği üst seviyelere çıkarılabilir.

“Yeni rengimiz” Olo’dan doğan ilk boya ortaya çıktı: Ve karşınızda YOLO!

Bilim insanları, kısa bir süre önce Olo ismini verdikleri yeni bir renk keşfettiklerini duyurmuş ve büyük bir tartışmanın fitilini ateşlemişti. Ve şimdi bir ressam, bu rengi kullanarak oluşturduğunu söylediği ilk boya olan YOLO’yu resmi olarak duyurdu.

Android 16 HyperOS 3.0 alacak Xiaomi, Redmi ve POCO cihazlar

Xiaomi, Android 15’i yayınlamakta hızlı davrandı. Diğer markalardan milyonlarca Android kullanıcısı hala Android 15’i beklerken ve Xiaomi tarafından güncelleme listesi tamamlanmak üzere. Öte yandan Xiaomi, Android 16 beta sürümünü de seçili …

Tarihi metinler doğrulandı: Keşfedilen iskelet, gladyatör – aslan savaşlarını kanıtlıyor

Roma İmparatorluğu döneminde arenalarda gerçekleşen gladyatör dövüşlerinin bir parçası olarak, insanların vahşi hayvanlarla da mücadele ettiğine dair tarihi bilgiler zaten mevcuttu. Ancak arkeoloji, keşfedilen bir iskelet sayesinde bu tür iddialara ilk kez somut bir kanıt sunmayı başardı.

Kopya çektiği için üniversiteden atıldı, hile yapmak için yapay zeka geliştirdi

Yapay zeka, yaratıcı ve üretken çözümler kadar, etik sınırları zorlayan girişimlere de ilham kaynağı oluyor. Hile yapmak için tasarlanmış Cluely’nin eğitim ve iş dünyasında nasıl bir tehdit oluşturduğu, yasal ve ahlaki açıdan tartışılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir