Japonya gençlerin internet kullanımını kısıtlamayı tartışıyor

Sosyal Medya Bağımlılığı Çocukları Suça İtiyor

Günümüzde giderek daha küçük yaştaki gençler arasında sosyal medya bağımlılığı ve bilmeden suça karışmaları ciddi bir sorun haline geliyor.

Avustralya hükümeti geçtiğimiz Kasım ayında 16 yaş ve altı çocuklara sosyal medya yasağı getirmesiyle bu konu daha da alevlendi. Bunun üzerine diğer gelişmiş ülkelerde de internet içeriğinin sınırlandırılması konuşulmaya başlandı.

Örneğin Norveç, 15 yaşın altındakilere sosyal medyayı tamamen yasaklamayı düşünüyor. Bu konuda tartışmaların yaşandığı ülkelerden biri de Japonya.

Türkiye’den bir grup milletvekili ise Japonya ve Avrupa’daki uygulamaları yerinde görmek üzere bu bölgeleri ziyaret etmeye hazırlanıyorlar.

Avustralya’daki 16 Yaş Altı Sosyal Medya Yasası

Avustralya hükümeti, tartışmalı yasağın temel amacının gelişme çağındaki çocukları zararlı içeriklerden korumak olduğunu savunuyor. Buna göre TikTok, Twitter (X olarak da bilinir), Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarına hesap açmak isteyen 16 yaşından küçük kullanıcıların yaşını doğrulamaları gerekiyor. Aksi takdirde yüksek cezalarla karşı karşıya kalabilirler.

Yasa sadece YouTube’daki eğitim amaçlı videoları ve WhatsApp mesajlaşma uygulamasını aile bireyleriyle iletişim için muaf tutuyor.

Japonya’da Sosyal Medya ve Internet Politikası

Japonya’da yapılan araştırmalar, 16 yaşındaki gençlerin günde ortalama 6 saat 22 dakikalarını internette geçirdiğini ortaya koyuyor. Bu yaş grubundaki gençlerin yüzde 20’si bu süreyi yedi saatten fazla harcıyor.

Ülkede zararlı siteleri filtrelemek için temel bir plan bulunmakla birlikte, küçük yaş gruplarındaki kullanıcıların sadece yüzde 40’ı bu filtreleri cihazlarında kullanıyor.

Japonya’da sosyal medyayı düzenleyen özel yasalar henüz bulunmamakla birlikte, gençleri internetin zararlarından korumaya yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Sosyal Medya ve Suç İlişkisi

Gençler arasında sosyal medya kullanımının artmasıyla Japonya’da özel bir suç türü ortaya çıktı: Yami baito (yasadışı yarı-zamanlı çalışma).

İnternet üzerinde hızlı para kazanma vaadinde bulunan ve genellikle yasadışı işler ve dolandırıcılık faaliyetlerinden oluşan reklamlar çocukları suça teşvik ediyor.

Araştırmalar, her beş ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinden birinin internette yabancılarla iletişim kurduğunu gösteriyor. Bu durum, çocukların güvenliğini tehlikeye atıyor.

Ailelerin Görüşleri Ayrılıyor

Japon aileler arasında sosyal medyanın zararlı olduğunu düşünenlerle hayatın ayrılmaz bir parçası ve eğitim aracı olduğunu savunanlar arasında bir bölünme var.

Bazı aileler düzenlemelerin yapılmasını isterken, diğerleri sınırlamaların anne-babanın sorumluluğunda olması gerektiğini savunuyor.

Uzmanlar ise sosyal medyanın öğrenmeyi zorlaştırabileceğini kabul ederken, çocuklara düşünme ve iletişim becerileri kazandırabileceğini savunuyorlar.

Meslektaşları gibi, Eğitim Metodolojileri Uzmanı Profesör Daisuke Fujiwara da yasal düzenlemelerin çocukların hakları gözetilerek yapılması gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Antalya’da denizde erkek cesedi bulundu!

Antalya’nın Muratpaşa ilçesi açıklarında denizde erkek cesedi bulundu. Üzerinden kimlik çıkmayan kişinin yabancı uyruklu olabileceği değerlendiriliyor.

Can Atalay’dan ‘Sırrı Süreyya Önder’ için veda mesajı

Gezi davası hükümlüsü TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ölümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yıllarını verdiği, her türlü sıkıntıya katlandığı ‘barış’a ülkemiz tez zamanda kavuşsun. Onun arkasından yollayacağımız en büyük armağan ‘barış içinde yaşayan bir ülke’ olacaktır. Güle güle Sırrı abi… Seni unutmayacağız” dedi.

Hindistan ve Pakistan ordularına silah sağlayan şirketler borsada yükseliyor

Hindistan ordusu dün akşam Pakistan topraklarındaki 9 “terör hedefini” vurarak Sindoor Operasyonu’nun başlattığını duyurdu. Pakistan, bu saldırılarda 6 konumda en az 8 kişinin öldüğünü 35 kişinin de yaralandığını duyurdu. Pakistan, “savaş eylemi …

HSK üye seçiminde tartışma! CHP ve Yeni Yol Partisi milletvekilleri komisyonu terk etti

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) görev süresi dolacak 5 üyesinin yerine seçilecek 15 adayı belirlemek için toplandı. İlk adayın seçimi sırasında ilk iki turda yeterli oy sayısı bulunamayınca en yüksek oyu alan iki aday arasında ad çekme işlemine geçildi. Ancak CHP ve Yeni Yol Partisi milletvekilleri, AKP milletvekillerinin ad çekme yöntemi yerine tekrar oylamayı talep etmesi üzerine komisyonu terk etti.

İsrail Yemen’de Sana Havalimanı’na saldırdı

Yemen’deki Husiler, başkentteki Sana Havalimanı’na İsrail’in hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Polonya’dan Rusya’ya ‘seçimlere müdahale’ suçlaması

Polonya Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, Rusya’nın yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik “eşi benzeri görülmemiş bir müdahale girişimi” olduğunu iddia etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir