Laboratuvarda insan dişi üretildi

Laboratuvarda İlk Kez İnsan Dişi Üretildi: Diş Hekimliğinde Devrim Yaratacak Buluş!

King’s College London’daki bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre laboratuvarda ilk kez başarılı bir şekilde insan dişi üretildi. Bu büyük atılımın gelecekteki terapilerde kaybedilen dişlerin yeniden çıkmasına ve diş implantlarının alternatif olarak kullanılmasına olanak sağlayabileceği belirtiliyor.

Araştırmacılar, diş gelişimi için gerekli ortamı taklit eden, hücrelerin sinyal göndermesini ve diş oluşturmaya başlamasını sağlayan özel bir malzeme geliştirdi. Bu yapılan çalışma, diş bakımında devrimsel bir etki yaratabileceği belirtilen müthiş potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

İddiaya göre, insanlar yetişkinlik döneminden sonra sadece bir set dişe sahip olmalarına rağmen, bazı hayvanlar gibi köpekbalıkları ve fillerin yeni dişler çıkarabildiğini belirtildi. Bu nedenle, dişlerin yenilenebilmesinin diş hekimliği alanında büyük bir adım olacağı öne sürülüyor.

Diş implantları ve dolguların aksine, laboratuvarda yetiştirilen dişlerin hastanın kendi hücrelerinden yapıldığı ve çeneye nasıl entegre olabileceği ve doğal bir diş gibi kendini tamir edebileceği de belirtildi.

10 yılı aşkın süredir Imperial College London ile işbirliği içinde yürütülen araştırma hakkında konuşan Diş Hekimliği, Ağız ve Kraniyofasiyal Bilimler Fakültesi’nden bilim insanı Xuechen Zhang, dolguların ve implantların doğal diş işlevini geri kazandırmadığını belirtti.

Bu inanılmaz buluşun, diş onarımı ve rejenerasyonunda sürdürülebilir ve etkili çözümler sunarak diş bakımında devrimsel bir etki yaratabileceği belirtiliyor.

Araştırmacılar şimdi iki olası yaklaşımı değerlendiriyor: İmplant yapmadan önce laboratuvarda bütün bir dişi büyütmek ya da erken evre diş hücrelerini doğrudan hastanın çenesine yerleştirerek gelişmeye devam etmelerini sağlamak.

Gelecek vaat eden yenilikçi tekniklerin entegrasyonuyla, diş bakımında devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirten Dr. Angelova Volponi, bu alandaki ilerlemelerin diş onarımı ve rejenerasyonunda devrimsel bir etki yaratabileceğine vurgu yaptı.

Related Posts

Orman yangınlarına yapay zeka kalkanı

Orman yangınlarının yıkıcı etkileri, iklim değişikliğinin artan tehdidiyle birlikte her geçen yıl daha da büyüyor. Ancak bilim dünyasından gelen yeni bir gelişme, bu felaketle mücadelede umut vadediyor. Uluslararası bir araştırma ekibi, orman …

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Dünya Motosurf Şampiyonası Çeşme’de sona erdi

Türkiye’de ilk kez Çeşme’de gerçekleştirilen Dünya Motosurf Şampiyonası tamamlandı. Altınkum Plajı’nda organize edilen şampiyonaya 17 ülkeden 80 sporcu katıldı.

Neuralink’in yeni çipi ‘insanüstü yetenekler’ sağlayabilir

Elon Musk’ın şirketi Neuralink, maymunlarda başarıyla test ettiği yeni beyin implantı Neuralink Blindsight ile sadece görme yetisini geri kazandırmayı değil, aynı zamanda kızılötesi görüş gibi “insanüstü yetenekler” sağlamayı hedefliyor.

Yapay zekâ destekli yeni Siri, 2026 baharına kadar gelmeyebilir

Apple’ın bir yıldan fazla önce duyurduğu ve Siri’ye yapay zeka özellikleri getirecek olan yeni sistemin hala hazır olmadığı belirtiliyor.

70’lerin Atari konsolu santrançta ChatGPT’yi yendi

Bir mühendisin deneyi, OpenAI’nin popüler chatbot’u için şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu ve ChatGPT, satrançta 1970’lerin Atari 2600’üne yenildi.