Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Doğu Karadeniz Mineralli Suları ve Sağlık

Doğu Karadeniz, muhteşem doğasıyla olduğu kadar zengin yer altı su kaynaklarıyla da dikkat çekiyor. Kentte böbrek taşı, mide rahatsızlığı, cilt ve göz hastalıkları gibi şikayetleri olan yerli ve yabancı turistler, mineralli suların bulunduğu kaynaklara ilgi gösteriyor. Bu sular halk arasında “şifalı su” ya da ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle “acı su” olarak da anılıyor.

Bölgede çıkan düşük debili mineralli suların tüketimine ilişkin uzmanlar, tarım alanlarından uzak, belgeli ve analizi yapılmış suların tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Trabzon’da 20 Kaynak Tespit Edildi

KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Gültekin, doğal su kaynaklarının içerik analizleri yapılmadan kullanılmasının sağlık açısından riskli olduğunu vurgulayarak, su kaynaklarının kullanım alanlarına dikkat çekiyor. Trabzon’da yapılan çalışmalarda yaklaşık 20 kaynağın varlığı tespit edilmiş. Ancak birçoğunun debi ve boşalım açısından yetersiz olduğu belirlenmiş.

‘Sağlık Açısından Dikkat Edilmeli’

Maden sularının rastgele ve kontrolsüz şekilde tüketilmesine karşı çıkan Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analiz edilip özelliklerinin belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Su içerisinde bulunan iyonlar, ağır metaller ve zararlı parametreler sağlık açısından risk oluşturabilir, bu yüzden kullanmadan önce dikkatle incelenmeli.

‘Su Kaynaklarının Kontrolü Önemli’

Gültekin, su kaynaklarının gelecekte daha da değerli hale geleceğine dikkat çekerek, bölgedeki su kaynaklarının kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Su kaynaklarının analiz edilmesi ve doğru kullanılmasının önemine değinen uzmanlar, yöre halkının bilinçli bir şekilde suyu tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Doğal ve Şifalı Suların Tüketimi’

Bölgede şifalı su içen Ayfer Demireren, doğal ve şifalı olduğuna inanarak yıllardır bu suyu kullanıyor. Köylerde bulunan kaynak sularının analiz edilmeden içilmemesi gerektiğini belirten Coşkun Komar ise su kaynaklarının korunması ve bilinçli kullanımının önemini vurguluyor.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Dondurma keyfi yarım kalmasın: Hijyen en kritik kural

Acil servislere son günlerde yapılan başvuruların büyük kısmını dondurma zehirlenmesi oluşturuyor. Sütün çabuk bozulan bir ürün olduğunu kaydeden uzmanlar, soğuk zincir ve hijyen kaynaklı bakterilere karşı uyarıda bulundu.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli