Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk Bilim İnsanı Deniz Kent, Sağlık ve Gıda Sektöründe Devrim Yaratacak Buluşlara İmza Atıyor

Türk bilim insanı Deniz Kent, ABD’de Silikon Vadisi’nde yaptığı opto-genetik çalışmalarıyla ilaç ve et sektöründe yeni bir devrin kapılarını aralıyor. Kent’in Prolific Machines Ar-Ge Laboratuvarı, hücreleri ışıkla kontrol etme yeteneği sayesinde kanserden demansa kadar pek çok hastalığa çare olabilecek antikor ilaçlarının üretimini maliyeti uygun bir şekilde gerçekleştiriyor.

Aynı zamanda, ünlü şeflerin de ilgisini çeken bu yenilikçi teknoloji, ışıkla kontrollü hücrelerden elde edilen yeni et çeşitlerinin yaratılmasını da mümkün kılıyor. Her şefin kendi damak zevkine göre tasarlayabileceği bu yenilikçi etler, hiçbir hayvana ait olmayan benzersiz tatlar sunuyor. Prolific Machines, Time Magazine tarafından 2024’ün en iyi icatları arasında gösterilirken, Bill & Melinda Gates Vakfı’ndan da destek görerek daha kaliteli ve uygun fiyatlı antikorlar üretmek için önemli bir adım atmış durumda.

“Işıklı Hücre Kontrolü, İlaç Üretiminde Devrim Yaratacak”

Deniz Kent’in öncülük ettiği optogenetik çalışmaları, hücrelerin ışığa duyarlı proteinler sentezlemesini sağlıyor. Bu sayede, hücrelerin ışıkla kontrol edilmesiyle daha güvenli ve kimyasal kullanımını azaltarak protein üretimini mümkün kılıyor. Bu sayede ilaçlar daha uygun maliyetlerle üretilebilirken, sağlık sektöründe çığır açacak yeni bir dönemin kapıları aralanıyor. Kent, bu teknolojinin ilerleyen yıllarda dünya genelinde ilaç üretimine yön vereceğini vurguluyor.

“Gerçek Etle Ayırt Edilemeyecek Yeni Et Çeşitleri Geliyor”

Et üretimi konusunda da iddialı olan Türk bilim insanı, ışıkla üretilen etlerin sağlıklı ve besleyici olacağını belirtiyor. Yatırımcılarla paylaştığı Wagyu eti deneyimi, yeni teknolojinin et üretiminde ne gibi olanaklar sunduğunu gözler önüne seriyor. Şeflerin bu teknolojiyi kullanarak kendi tasarladıkları et çeşitlerine ulaşabileceğini belirten Kent, her şefin kendine özgü etler yaratabileceğini söylüyor. Bu durumun lokantacılık sektöründe büyük bir devrime yol açacağını düşünen Kent, Türkiye’de de benzer fabrikalar kurmayı planladığını sözlerine ekliyor.

Related Posts

Dünya Motosurf Şampiyonası Çeşme’de sona erdi

Türkiye’de ilk kez Çeşme’de gerçekleştirilen Dünya Motosurf Şampiyonası tamamlandı. Altınkum Plajı’nda organize edilen şampiyonaya 17 ülkeden 80 sporcu katıldı.

Neuralink’in yeni çipi ‘insanüstü yetenekler’ sağlayabilir

Elon Musk’ın şirketi Neuralink, maymunlarda başarıyla test ettiği yeni beyin implantı Neuralink Blindsight ile sadece görme yetisini geri kazandırmayı değil, aynı zamanda kızılötesi görüş gibi “insanüstü yetenekler” sağlamayı hedefliyor.

Yapay zekâ destekli yeni Siri, 2026 baharına kadar gelmeyebilir

Apple’ın bir yıldan fazla önce duyurduğu ve Siri’ye yapay zeka özellikleri getirecek olan yeni sistemin hala hazır olmadığı belirtiliyor.

70’lerin Atari konsolu santrançta ChatGPT’yi yendi

Bir mühendisin deneyi, OpenAI’nin popüler chatbot’u için şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu ve ChatGPT, satrançta 1970’lerin Atari 2600’üne yenildi.

Mark Zuckerberg “Süper Yapay Zeka” için özel bir ekip kuruyor!

Meta çatısı altında kurulacak olan bu yeni ekibin başında bizzat Mark Zuckerberg yer alacak.

İnternet trafiğinin yarısı botlardan oluşuyor

Siber güvenlik firması Imperva’nın 2025 Kötü Bot Raporu’na göre, 2024 yılı itibarıyla internet trafiğinin yüzde 51’i botlardan oluşuyor. Özellikle “kötü botlar” olarak adlandırılan zararlı yazılımlar, şimdiye dek kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.