Türkiye’de emeklilik sistemi alarm veriyor

Allianz, her yıl yayımladığı Küresel Emeklilik Raporu’nun 3. edisyonunu duyurdu. Raporda, Türkiye’nin emeklilik sisteminin geleceği üzerine dikkat çeken önemli bulgular yer aldı. Ülkelerin emeklilik sistemlerini 40 parametrede değerlendiren Allianz, Türkiye’nin özellikle yaşlanan nüfusu ve yetersiz emeklilik maaşlarıyla karşı karşıya olduğunu vurguluyor. 

Rapora göre, Türkiye’nin emeklilik sisteminin reform edilmesi gerekliliği giderek daha belirgin hale geliyor.

TÜRKİYE’NİN YAŞLANMA SORUNU VE EMEKLİLİK SİSTEMİ 

Türkiye’de bakıma muhtaç yaşlı nüfus oranının 25 yıl içinde yüzde 25’ten yüzde 35’e yükselmesi bekleniyor. 

Bu, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini büyük bir tehdit altına alıyor. Allianz’ın raporuna göre, Türkiye Avrupa ülkelerine kıyasla daha avantajlı bir durumdayken, tüm dünyada olduğu gibi yaşlanma sorunuyla mücadele etmek zorunda kalacak.

Emeklilik maaşlarının çoğu emekli için, çalışma hayatındaki son kazançlarının çok altında kalması, yaşam standartlarının korunmasında ciddi zorluklar yaratıyor.

REFORM İHTİYACI OLAN ÜLKELER VE ÖRNEK MODELLER

Raporda, 71 ülkenin emeklilik sistemleri incelenerek hangi ülkelerin reformlara ihtiyaç duyduğu değerlendirildi. 

Danimarka, Hollanda ve İsveç gibi ülkeler, sürdürülebilirlik adına erken adımlar atarak örnek gösterildi. 

Özellikle Japonya, uzun yaşam süreleri ve yaşlı nüfusun büyük kısmının çalışmaya devam etmesi nedeniyle dikkat çekti. Diğer yandan, Almanya, Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde ise hızla yaşlanan toplumlar nedeniyle emeklilik sisteminde acil reform ihtiyacı ortaya çıktı.

TÜRKİYE İÇİN ACİL EYLEM PLANI GEREKİYOR

Allianz raporunda, Türkiye’nin emeklilik sisteminde kademeli iyileştirmeler ve fon destekli modellerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. 
Ayrıca, düşük özel tasarruf oranlarının, Türk emeklilik fonlarının sürdürülebilir bir şekilde büyümesini engellediği ifade ediliyor.

Bu nedenle, Türkiye’nin uzun vadeli emeklilik güvenliğini artırmak için kapsamlı bir reform planına ihtiyaç duyduğu açık bir şekilde belirtiliyor. Emeklilik maaşlarının yetersizliği, yaşlı çalışanlar için iş fırsatlarının azlığı ve artan yaşlı nüfus oranı, Türkiye için çözülmesi gereken en acil sorunlar arasında yer alıyor.

Related Posts

Borsa güne yükselişle başladı: 9 Temmuz 2025 Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,10 yükselişle 10.008,49 puandan başladı.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,0440 liradan alınan dolar, 40,0460 liradan satılıyor. 46,9620 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 46,9640 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 40,0000, avronun satış fiyatı ise 46,8820 lira olmuştu. Serbest …

İSO’dan çarpıcı rapor: Ekonomik kriz sanayiyi vurdu!

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Raporda üretimden satışlar artsa da reel büyümenin durduğu ve kârlılık göstergelerinin gerilediği görüldü.

Emeklinin ek ödemeleri hesaplara yatacak: 2 kuruşuna kadar hesaplandı

2025 Temmuz emekli maaş zamları netleşti! SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerine yüzde 16.67, memur emeklilerine yüzde 15.57 zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16.881 TL’ye yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Ocak-Haziran dönemi enflasyon …

Tarihi ev 220 milyon TL’ye satıldı: Moda devi o evde sadece bir gece kalmıştı

Fransız moda evi Chanel’in efsanevi tasarımcısı Karl Lagerfeld’in bir dönem sahibi olduğu, Paris dışındaki ünlü kır evi açık artırmada satıldı. Moda dünyasında “Kayzer” lakabıyla tanınan Lagerfeld’in yalnızca bir gece konakladığı bu ikonik mülk, 4 …

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?