Türkiye’de emeklilik sistemi alarm veriyor

Allianz, her yıl yayımladığı Küresel Emeklilik Raporu’nun 3. edisyonunu duyurdu. Raporda, Türkiye’nin emeklilik sisteminin geleceği üzerine dikkat çeken önemli bulgular yer aldı. Ülkelerin emeklilik sistemlerini 40 parametrede değerlendiren Allianz, Türkiye’nin özellikle yaşlanan nüfusu ve yetersiz emeklilik maaşlarıyla karşı karşıya olduğunu vurguluyor. 

Rapora göre, Türkiye’nin emeklilik sisteminin reform edilmesi gerekliliği giderek daha belirgin hale geliyor.

TÜRKİYE’NİN YAŞLANMA SORUNU VE EMEKLİLİK SİSTEMİ 

Türkiye’de bakıma muhtaç yaşlı nüfus oranının 25 yıl içinde yüzde 25’ten yüzde 35’e yükselmesi bekleniyor. 

Bu, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini büyük bir tehdit altına alıyor. Allianz’ın raporuna göre, Türkiye Avrupa ülkelerine kıyasla daha avantajlı bir durumdayken, tüm dünyada olduğu gibi yaşlanma sorunuyla mücadele etmek zorunda kalacak.

Emeklilik maaşlarının çoğu emekli için, çalışma hayatındaki son kazançlarının çok altında kalması, yaşam standartlarının korunmasında ciddi zorluklar yaratıyor.

REFORM İHTİYACI OLAN ÜLKELER VE ÖRNEK MODELLER

Raporda, 71 ülkenin emeklilik sistemleri incelenerek hangi ülkelerin reformlara ihtiyaç duyduğu değerlendirildi. 

Danimarka, Hollanda ve İsveç gibi ülkeler, sürdürülebilirlik adına erken adımlar atarak örnek gösterildi. 

Özellikle Japonya, uzun yaşam süreleri ve yaşlı nüfusun büyük kısmının çalışmaya devam etmesi nedeniyle dikkat çekti. Diğer yandan, Almanya, Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde ise hızla yaşlanan toplumlar nedeniyle emeklilik sisteminde acil reform ihtiyacı ortaya çıktı.

TÜRKİYE İÇİN ACİL EYLEM PLANI GEREKİYOR

Allianz raporunda, Türkiye’nin emeklilik sisteminde kademeli iyileştirmeler ve fon destekli modellerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. 
Ayrıca, düşük özel tasarruf oranlarının, Türk emeklilik fonlarının sürdürülebilir bir şekilde büyümesini engellediği ifade ediliyor.

Bu nedenle, Türkiye’nin uzun vadeli emeklilik güvenliğini artırmak için kapsamlı bir reform planına ihtiyaç duyduğu açık bir şekilde belirtiliyor. Emeklilik maaşlarının yetersizliği, yaşlı çalışanlar için iş fırsatlarının azlığı ve artan yaşlı nüfus oranı, Türkiye için çözülmesi gereken en acil sorunlar arasında yer alıyor.

Related Posts

Trump etkisi: Elektrik araba satışlarını düşürdü

ABD otomobil pazarında elektrikli araçlara olan talep yavaşlama sinyalleri veriyor. Tesla, pazardaki liderliğini sürdürmesine rağmen yılın ilk döneminde satışlarında yaklaşık %13’lük bir gerileme yaşadı. Rivian ise amiral gemisi modelleri olan R1T ve …

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Maliye OSB ve şehir giriş çıkışlarını markaja aldı: OSB’lerde 50 bin, yollarda 35 bin denetim

Spot piyasada elektrik fiyatları

Spot piyasada elektrik fiyatları

Trendyol Go satıldı: Teslimatta yeni dönem!

Türkiye teslimat sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Trendyol Grubu, Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin Uber Technologies Inc.’e devri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Söz konusu devir işlemi, resmi kurumların onayının ardından …

Avro Bölgesi ekonomisi nisanda sınırlı büyüdü

Avro Bölgesi’nde ekonomik aktivite nisan ayında sınırlı artış gösterdi. Zayıf talep koşulları büyüme hızını sınırladı.

Estonya sanayi üretiminde yüzde 0,5’lik artış

Estonya’nın sanayi üretimi Mart 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 0,5 arttı. Bu oran, Şubat ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 2,6’lık artışın oldukça gerisinde kaldı. Şubat ayındaki oran, son iki yılın en yüksek seviyesiydi …