Türkiye’de emeklilik sistemi alarm veriyor

Allianz, her yıl yayımladığı Küresel Emeklilik Raporu’nun 3. edisyonunu duyurdu. Raporda, Türkiye’nin emeklilik sisteminin geleceği üzerine dikkat çeken önemli bulgular yer aldı. Ülkelerin emeklilik sistemlerini 40 parametrede değerlendiren Allianz, Türkiye’nin özellikle yaşlanan nüfusu ve yetersiz emeklilik maaşlarıyla karşı karşıya olduğunu vurguluyor. 

Rapora göre, Türkiye’nin emeklilik sisteminin reform edilmesi gerekliliği giderek daha belirgin hale geliyor.

TÜRKİYE’NİN YAŞLANMA SORUNU VE EMEKLİLİK SİSTEMİ 

Türkiye’de bakıma muhtaç yaşlı nüfus oranının 25 yıl içinde yüzde 25’ten yüzde 35’e yükselmesi bekleniyor. 

Bu, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini büyük bir tehdit altına alıyor. Allianz’ın raporuna göre, Türkiye Avrupa ülkelerine kıyasla daha avantajlı bir durumdayken, tüm dünyada olduğu gibi yaşlanma sorunuyla mücadele etmek zorunda kalacak.

Emeklilik maaşlarının çoğu emekli için, çalışma hayatındaki son kazançlarının çok altında kalması, yaşam standartlarının korunmasında ciddi zorluklar yaratıyor.

REFORM İHTİYACI OLAN ÜLKELER VE ÖRNEK MODELLER

Raporda, 71 ülkenin emeklilik sistemleri incelenerek hangi ülkelerin reformlara ihtiyaç duyduğu değerlendirildi. 

Danimarka, Hollanda ve İsveç gibi ülkeler, sürdürülebilirlik adına erken adımlar atarak örnek gösterildi. 

Özellikle Japonya, uzun yaşam süreleri ve yaşlı nüfusun büyük kısmının çalışmaya devam etmesi nedeniyle dikkat çekti. Diğer yandan, Almanya, Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde ise hızla yaşlanan toplumlar nedeniyle emeklilik sisteminde acil reform ihtiyacı ortaya çıktı.

TÜRKİYE İÇİN ACİL EYLEM PLANI GEREKİYOR

Allianz raporunda, Türkiye’nin emeklilik sisteminde kademeli iyileştirmeler ve fon destekli modellerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. 
Ayrıca, düşük özel tasarruf oranlarının, Türk emeklilik fonlarının sürdürülebilir bir şekilde büyümesini engellediği ifade ediliyor.

Bu nedenle, Türkiye’nin uzun vadeli emeklilik güvenliğini artırmak için kapsamlı bir reform planına ihtiyaç duyduğu açık bir şekilde belirtiliyor. Emeklilik maaşlarının yetersizliği, yaşlı çalışanlar için iş fırsatlarının azlığı ve artan yaşlı nüfus oranı, Türkiye için çözülmesi gereken en acil sorunlar arasında yer alıyor.

Related Posts

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …