1 Mayıs’ın tarihi mücadelesi: Türkiye’de sendikalar alanlara iniyor

1 Mayıs: Emek ve İşçi Bayramı Dünya Çapında Kutlanıyor

İşçilerin günlük çalışma süresinin 8 saate düşürülmesi talebiyle 1856’da başlayan mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor.

Avustralya’nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri, yoğun çalışma süresinin azaltılması talebiyle iş bırakarak 1856’da başlattıkları mücadele ile tarihe damgasını vurdu. ABD’deki işçilerin de 1884’te günlük çalışma saatlerinin azaltılması için talepleri, 1886’da küresel bir boyuta ulaştı. Bu mücadele sonucunda, 1 Mayıs tüm dünyada emekçilerin ortak bayramı ilan edildi.

1923 yılında ilk kez resmi olarak Türkiye’de kutlanmaya başlanan 1 Mayıs, 1977’de Taksim Meydanı’nda yaşanan olaylar sonucu bayram olmaktan çıkarıldı. Ancak, 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek kutlamalarına devam edildi.

Sendikaların Kutlama Programları

1 Mayıs’ı farklı şehirlerde kutlayacak olan sendikalar, çalışma hayatının sorunlarına dikkat çekecek. TÜRK-İŞ, İstanbul Kartal Meydanı’nda gelir vergisi gibi konuları gündeme getirirken, HAK-İŞ Rize’de ÇAYKUR işçileriyle dayanışma içinde olacak.

DİSK ve KESK ise İstanbul Kadıköy’de bir araya gelirken, Memur-Sen Anıtpark’ta, Türkiye Kamu-Sen ise Kolej Meydanı’nda program düzenleyecek.

Türkiye’deki Sendikalı İşçi Oranı

Türkiye’de 16 milyon 864 bin 733 işçiden 2 milyon 524 bin 547’si sendika üyesi. Buna göre işçilerde sendikalaşma oranı yüzde 14,97 seviyesinde bulunuyor. Türk Metal Sendikası, 293 bin 829 üyeyle en fazla üyeye sahip işçi sendikası konumunda.

Related Posts

Bakan Şimşek: Turizm gelirleri cari dengedeki olumlu seyri destekliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek turizm gelirlerine ilişkin sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu.

TZOB Başkanı’ndan şok zirai don açıklaması: ‘Üreticinin elinde yüzde 10 civarında ürün kaldı’

Zirai donun etkisiyle tarım ürünlerinde büyük kayıplar yaşanıyor. TZOB Başkanı, üreticilerin elinde kalan ürün miktarının düşük olduğunu ve donun birçok üründe rekolteyi ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Ayrıca, fiyatlar üzerindeki artışlar ve girdi maliyetlerindeki yükseliş de ekonomiyi zorluyor.

Türkiye’nin turizm geliri yılın ilk çeyreğinde arttı

Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu.

Asgari ücret beklentilerle belirlenmişti: Bakan Şimşek’ten ‘zırt pırt revize edemeyiz’ sözleri!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti. Ayrıca asgari ücret zammında tahminler etkili olmuştu.

Ekonomik güven endeksi azaldı

Ekonomik güven endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 4,2 azalışla 96,6 değerini aldı.

Hava aracı ve parçalarının sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi

Hava aracı ve ilgili ürün, parça ve cihazın uçuşa elverişlilik ve çevresel sertifikasyonuna ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir